Cea mai importanta investitie a secolului XXI

Suntem obositi. Fiinta umana a ajuns la un apogeu al cautarii obsedante de informatii, de stimuli si de surse pentru satisfacerea unor nevoi pe care nu le mai intelegem si asupra carora nu mai avem niciun control.

Interesul nostru a obosit sa mai fie plimbat de colo-colo, sa mai fie supus in fiecare moment, unei noi schimbari. Lumea informationala vrea de la noi un nivel nemaintalnit de implicare.

Atentia ne este supusa la incercari repetate de control. Fiinta umana intens conectata la realitatile secolului XXI incepe sa-si piarda incet, abilitatea de a-si investi intr-un mod inteligent, atentia. Procesul de investire a atentiei si a interesului in diverse sfere de  informatie a devenit extenunat.

Nici atunci cand lucra campurile din zori si pana la apus, nici atunci cand lupta in razboaiele necrutatoare ale lumii, omul nu a fost atat de obosit cum este astazi. Niciodata n-am fost buni sa afacem alegeri, sa luam decizii rapide, insa acum, acest proces a devenit din ce in ce mai dificil. Si mai obositor.

Cele mai pretioase resurse ale omului modern, timpul si energia, ne sunt smulse fara sa apucam sa reactionam, sunt furate si manipulate fara incetare de catre sistemul informational neobosit, pe care secolul datelor il dezvolta necontenit. Suntem sub asediu in fiecare clipa.

Ceea ce ne mai ramane, in cazul in care mai ramane ceva, este oare pus la pastrare pentru a fi investit in lucrurile care conteaza cu adevarat? Mai avem energie pentru noi, pentru famiile noastre? Mai avem timp pentru actiuni care ne fac placere, mai avem timp sa facem alegeri pentru noi, neinfluentate de automatizarile tot timpul la indemana?

Ne mai putem mentine mintea limpede pentru a vedea esentialul? Mai avem abilitatea de a fi creativi si de aduce la viata ceva nou, total neinfluentati de milioanele de imagini cu care neo-cortexul ia contact in fiecare clipa, fara sa le fi cerut si fara sa le fi dorit?

Suntem oare, capabili sa nu renuntam, sa nu ne abandonam acestei modalitati mult mai simple de a trai, care ne este oferita aparent, la reducere sau chiar gratis?

Majoritatea dintre noi nu are puterea de a spune Nu la toate aceste gratuitati, caci ni se prezinta intr-o maniera greu de refuzat. Este atat de facil sa apasam un buton, sa folosim scrol-ul si sa spunem Da, fara sa constientizam.

Sunt multe zile, de obicei, 5 la rand, in care lucrurile extrem de importante pe care credem ca le avem de facut, taskurile care nu mai suporta amanare, sedintele in care nu se stabileste nimic ne coplesesc pur si simplu. Si noi credem ca este normal, ca asa stau lucruile acum si daca vrem sa supravietuim trebuie sa le asimilam pe toate, sa nu se scape nimic pentru ca altfel ramanem in urma.

Sunt momente la rand in care nu stim la ce sa ne gandim mai intai, in care nu stim ce decizii sa luam prima data, in care analiza este atat de amanuntita incat ne sufoca.

Ne gandim ca avem atatea oportunitati pe care n-avem cum sa le ratam, ca sunt atatea optiuni din care e musai sa alegem. Si totul acum, in clipa asta.

Ce se intampla in creierul nostru cand acordam atentie unui lucru? Cum stim sa selectam din nenumaratele informatii pe cele care merita atentia noastra?

Oamenii de stiinta incearca de mult timp sa gaseasca raspunsurile la aceste intrebari, pe baza modelelor cognitive ale mintii. Au aflat ce parti ale creierului sunt activate atunci cand suntem supusi unor stimuli diferiti si continua sa cerceteze mecanismul exact prin care se intampla acest lucru.

Robert Desimone si Daniel Baldauf, de la departamentul „Cercetari ale creierului” din cadrul MIT au efectuat experimente pentru a-i da de cap mecanismului care ne pune atentia in miscare. Fenomenul de focusare a atentiei isi are originea, la nivel celular, in sincronizarea grupurilor de neuroni, ale caror ritmicitate electrica este mai alerta fata de restul conexiunilor neuronale. Astfel, neuronii au propria metoda de comunicare pe care, insa, studiile nu au identificat-o complet pana acum.

Asa cum spunea Einstein, poate ca ar trebui sa mai lasam si unele lucruri, necunoscute: „ Cea mai frumoasa experienta pe care o putem avea este misterul. Este emotia fundamentala care sta la baza artei si a stiintei adevarate.”

Dupa atata timp in care umanitatea a trecut prin molime, razboaie si foamete, suntem inca fortati sa supravietuim. Traim in cele mai sigure vremuri ale istoriei si cu toate astea, simtim ca fiecare zi este o lupta nesfarsita, care ne lasa sfasiati pe scaunul din masina sau pe marginea patului.

Cateva clipe nu mai vrem sa gandim. Vrem sa oprim totul. Vrem sa abandonam orice control si sa nu mai spunem nimic. Sa stam asa cat ne ingaduie timpul. Sa stam, pur si simplu.

Insa, aceasta alegere inconstienta nu ne este permisa. Caci, daca am sta asa mai mult timp, am incepe sa observam si sa vedem. Am intelege. Si Doamne-fereste sa facem asa ceva din ce in ce mai multi dintre noi, sa luam o astfel de decizie de capul nostru.

Poate ca ar trebui sa cultivam in noi atentia fara intentie. Doar sa practicam atentia, fara a o directiona. Sa incercam un nivel ridicat al atentiei fara sa fie neaparat concentrata pe ceva anume. Intr-un fel, stim ca existam pentru ca avem senzatia atentiei, iar aceasta devine cumva factorul esential al existentei noastre.

Daca am putea gasi in noi abilitatea de a ne cizela aceasta atentie, insa nu spre un lucru sau altul, spre o actiune sau o decizie, poate in acel moment, ne-am da seama ca scopul nostru in aceasta lume nu este doar sa supravietuim.

Oare ce altceva s-ar intampla atunci? Facem o incercare?

 

Photo by Ludovic Toinel on Unsplash

Share this with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *